Klankschalen en dissonantie

 

Tegenwoordig gaat een groot deel van alternatieve therapeuten er vanuit dat healing-muziek door klankschalen, gongen en andere etnische instrumenten de balans tussen lichaam en geest herstellen. Dat is waar, maar ook de gedachten en de geest van de therapeut hebben een grote invloed op de resonanties in het lichaam, dus de behandeling in klank alleen is niet genoeg. Met de instrumenten kan een ontspannen sfeer gecreëerd worden, maar daarvoor moet de therapeut zelf ook ontspannen zijn. De klank maakt namelijk een wezenlijk deel uit van degene die het instrument bespeelt,  jij bent namelijk het instrument zelf! De klank zal dus altijd bevestigen hoe jij als instrument zelf in je energie zit. En dat breng je dan ook over op de mensen die behandeld worden of luisteren naar jouw muziek. Het is dus heel belangrijk hoe jij als instrument in de juiste toon bent en goed in je energie zit.

 

Het aanbod van muziektherapie is de afgelopen jaren ongelofelijk toegenomen en dat is een goede zaak! Maar er komt meer bij kijken dan het volgen van een enkele workshop klankschalen, ook het werk als klanktherapeut vergt een gedegen opleiding en jaren ervaring om goed te weten wat je met de resonanties van jouw muziek en instrumenten doet en kunt doen. De laatste tijd zie ik dat dat niet altijd het geval is bij mensen die werken als klanktherapeut. Klank kan zeer goed werken, mits er op de juiste manier mee gewerkt wordt.

 

Een oude Sjamaan die ik ooit ontmoette vroeg mij op een dag, hoe is het mogelijk dat er in Nederland meer Sjamanen zijn dan in heel Siberië? Hiermee zegt hij alles wat er nu speelt in de wereld van klanktherapie.

 

Klanken kunnen in het stressvolle leven van veel mensen zorgen voor ontspanning, maar helaas zie ik dus ook dat er van alles fout kan gaan. Bij klankconcerten, behandelingen met klankschalen en gongs of bijvoorbeeld sauna’s die met klank werken. Tijdens concerten of behandelingen is het vooral belangrijk dat men zich realiseert dat de klanken en de resonanties niet alleen via het gehoor binnenkomen, maar ook via de huid, ons contactorgaan met de buitenwereld en tevens het grootste orgaan dat we hebben. Zeker als er gewerkt wordt met warmte en mineralen, zoals in een sauna. Denk je eens in wat het met je kan doen als je dicht tegen andere mensen aanzit, dicht op elkaar resonerend in de klank, de toxines die vrijkomen komen door de huid naar buiten, zittend in andermans energieveld en zij in dat van jou. Dat is voor het lichaam wel veel ineens om te verwerken, zou het lichaam dat wel aankunnen? Het is dus op zijn minst belangrijk dat de klanken langzaam opgebouwd worden.

 

Muziek maken is mijn passie en ik vind het dus erg belangrijk dat er geen verkeerde resonanties zijn die door de mens zelf gecreëerd worden door bijvoorbeeld de harde concurrentie en commerciële strijd onderling. Mijn leermeester Lama Gangchen Rinpoche heeft me geleerd dat je volgens de oude Tibetaanse gebruiken alles met één goede klankschaal kunt doen. In een goede klankschaal zitten alle metalen, alle planeten en produceert altijd drie tonen, een lage, midden en hoge toon. De drie klanken van de ziel, Ohm Ha Hee. Deze aspecten zijn dan ook allemaal vertegenwoordigd in de enige klankschaal van Lama Gangchen, net zoals zijn energie in zijn schaal zit en jouw energie in die van jou.

 

Jammer genoeg zie ik geregelden dat er veel verschillende schalen verkocht worden als oud en authentiek voor veel geld, welke vaak toch fabrieksschalen blijken te zijn die in grote getale geproduceerd worden. Er zitten zelfs schalen tussen met disresonantie. Als mensen daarmee op het lichaam van een ander werken, kunnen ze zelfs organen vernielen. De kennis om de juiste schaal eruit te pikken is dus cruciaal.
Naast een goede klankschaal, of elk ander instrument, is het dus zeer belangrijk dat je weet wat je doet, maar zeker ook dat je plezier hebt in datgene wat je doet. Jij bent tenslotte het instrument!

 

Het antwoord op de vraag “Zou het lichaam het wel aankunnen?” kan ik je uit ervaring van cliënten in mijn praktijk vertellen. Het antwoord daarop is “Nee”. Veelal is de overdosis van resonantie en klank, en soms zelfs nog in combinatie met warmte, teveel voor het lichaam en geest. De hersenen kunnen het simpelweg niet verwerken. De gevolgen hiervan kunnen aanhoudende hoofdpijn zijn, en zelfs depressie of agressie. Een week of zelfs een maand later kunnen deze klachten optreden.

 

Resonantie in Ohmpunctuur

Let dus goed op hoe jouw lichaam en geest reageren op verschillende soorten muziek of resonanties in deze tijd. Vooral omdat het lichaam en alle cellen daarin, nu na 2012 veel gevoeliger zijn dan in de tijden daarvoor. Verkeerde resonanties zijn hoe dan ook schadelijk voor lichaam en geest! Maar door klanken te resoneren die de ziel raken, maakt men geest en emoties kalm.

 

Ook de stemvorken van Ohmpunctuur stimuleren de zenuwcentra, waardoor heilzame veranderingen in het gehele lichaam worden teweeggebracht. Ze stimuleren, motiveren en verminderen stress en brengen je lichaam en geest tot rust.

 

Door het herhalen van deze verschillende resonanties raak je gewend aan de klankformule, wordt je geest gericht op ontspanning en brengen je emotioneel, mentaal en spiritueel energieveld met je fysiek lichaam in evenwicht.

 

Ik ben nog steeds zo dankbaar dat ik dit werk mag doen! Het is een vak, het is een leven dat je maar op één manier kan beleven en geven, en dat is door 432 Hz.

 

Muziektherapie is niet alleen meer de klank-resonantie.
Houd jij ook al van 432 Hz?

Peter J. Gouw

X